Tendinte in design interior

Daca anul acesta ti-a adus dorinta de a renova sau a schimba intr-un fel casa, sigur nu doresti sa faci asta fara sa stii care sunt tendintele in amenajari interioare.

Ideea centrala de la care trebuie sa pornesti este de a crea un ambient  unic si personalizat pentru locuinta ta.

Poti achizitiona cateva elemente de mobilier care prin functionalitate si prin design sa imbine toate cerintele pe care le ai de la acel spatiu.

Grija asupra mediului inconjurator – o tentinta deja aparuta de cativa ani, dar care se mentine si in acest an.

Atentia sofisticata pentru materiale.

Importanta pentru detalii.

Culoarea

“Orice culoare pe care noi o vedem se naste din influenta celei de alaturi”  Claude Monet

Pantone LLC o societate X-Rite, autoritatea mondiala de furnizare a culorilor de standard profesional in materie de design, prezinta un studiu asupra noilor tendinte in culoare in anul 2012. Directia liniilor in materie de culori este foarte interesanta. Noile tendinte in culori invita cumparatorul sa se aventureze  in combinatii noi de culori. Aceste combinatii invita la reflexie, relaxare si iau in considerare nuante mai traditionale, in diferite tipuri de combinatii. Obiectivul va fi acela de a mentine consumatorului imaginea vizuala prin amestecul de distractie si practic. Pentru a atinge acest obiectiv, busola va fi cu siguranta culoarea.

Cele noua palete coloristice pentru anul 2012 sunt: nonsalanta, subtilitate, rezistenta , efecte indigo, transcenderea timpului, inapoi la fucsia, reflexii, Nouveau neon si benzi desenate.

Atmosfera simpla si dezinvolta din aceasta paleta, numita nonsalanta, este simpla de inteles. Culorile linistitoare dau un sentiment de relaxare si liniste. Cele roz pastel sunt reconfortante, cele albastre si albe ne invaluie intr-o paleta diversa de culori, unindu-se in mod armonios cu tonuri de gri, maro si violet.

Mobilierul

Prima tendinta este personalizarea interiorului, dupa gustul si necesitatile clientului, acest loc fiind vazut ca unul informal. Atentia asupra detaliilor, calitatea acestora si pretul produsului sunt urmatoarele doua importante tendinte ale acestui an. Materiale cu prefixul “eco” sunt cautate pentru confectionarea noilor produse de mobilier. Alegerile sunt atente, dictate de politica de calitate si motivate de atitudinea ecologica.

In legatura cu tendintele puternice verzi, vom vedea tendinta de fuziune a spatiului de locuit cu o contributie reala din exterior, gradina sau terasa. Astfel, materiale ca impletituri din bambus, ratan , lemn masiv se vor regasi si la interior, in armonie cu alte materiale, clasice sau moderne.

Astazi avem nevoie de a gasi, in acelasi spatiu, mobilier de calitate, modern, si mobilier cu caracter atemporal.  Biblioteci in linii drepte din materiale durabile,  alaturi de piese de mobilier cu linii curbe si unduitoare realizate din materiale transparente sau compozite.

Caracterizarea  unui mobilier de calitate depinde, asadar de flexibilitate si durabilitate. Dupa cerinte, o biblioteca trebuie sa fie capabila sa se adapteze la noi spatii si situatii, oferind posibilitatea de a fi demontata si reasamblata sau ca elemente noi sa ii fie adaugate, dupa necesitati. Adaptabilitatea unui produs devine inerenta in alegerea de  mobilier, acesta va dura in timp, va urma tendintele si va produce schimbari in vietile noastre.

Bucatariile ca spatiu pot fi considerate cele mai importante zone intr-o locuinta. Anul  acesta mobilierul pentru bucatarie aduce schimbari in designul de interior, incepand de la culori pana la mobilier. Cele mai potrivite sunt culorile vii, cum ar fi violet, rosu, verde si albastru. Dar se utilizeaza si combinatii de finisaj de  lemn, cu culori uni pe lucios sau opac. Toate acestea se accesorizeaza cu accesorii din  inox cromat sau satinat. Functionalitatea bucatariilor se bazeaza pe cinci sectoare: depozitarea alimentelor, depozitarea ustensilelor, zona de gatit, zona de preparare si igienizare. Aceste spatii de depozitare sunt in acest an inchise , utilizand materiale din lemn, sticla sablata sau sticla vopsita. Bucatariile deschise spre living, preiau din coloristica si tipul de materiale folosite la mobilarea in zona livingului, ajungand chiar sa se intersecteze si sa faca vizual parte din spatiul alocat livingului.

Finisajele textile

Tendintele pentru acest an sunt in egala masura pentru tesatura, dar si pentru piele. Tesaturle sunt sofisticate cu fire incorporate, cu efecte lucioase/opace si trame structurale pentru a raspunde gustului variat al cumparatorului. De la bumbac la catifea, de la plus la casmir si piele, tesaturile reprezinta sinteza cea mai avansata de confort si versatilitate, lejeritate si rezistenta, lux si tendinte. Numeroasa tipologie de tesaturi reuseste sa valorizeze un produs si sa ii ofere personalitate diferita. Gama de culoari variaza de la griuri la nuante pastel de verde si crem sau combinatii intre acestea. Se mai pastreaza insa si exceptiile, tesaturi uni de rosu, galben si negru.

Iluminatul

Lumina a fost intotdeauna o sursa de inspiratie, punand in valoare produsele de mobilier sau creand un ambient deosebit pentru interior, dar si pentru exterior. Tendinta in acest an este de utilizare a luminii indirecte, a luminii ascunse, care sa creeze in spatiul interior un ambient deosebit. Aceste corpuri de iluminat, cu caracter modern, se pot combina perfect cu candelabre cu design vechi, din materiale traditionale sau din materiale foarte moderne.

In materie de culori, specialistii recomanda griul si albul pentru candelabre si lampi. In ceea ce priveste veiozele de decor, acestea se gasesc in toate nuantele, de la culori tari la cele pale si trebuie adaptate fiecarei camere in parte.

Leave a Reply